0
proizvoda u Vašoj korpi

Bookstan, internacionalni festival književnosti u Sarajevu


Izdavačka kuća Buybook će od 25. do 28. jula, a povodom obilježavanja 20 godina rada organizovati Bookstan, internacionalni festival književnosti koji će svake godine u Sarajevu okupljati najznačajnije domaće, regionalne i svjetske autore i autorice.

Kurator prvog izdanja festivala bit će bosanskohercegovački i internacionalni književnik Aleksandar Hemon koji je odabrao moto “No East, No West” kao centralnu temu Festivala. Zahvaljujući Hemonu i saradnji s Buybookom u Sarajevo će stići prestižni autori i autorice, agenti i agentice, kritičari i kritičarke, urednice i urednici.

U centralnom programu Festivala će biti predstavljeni Mona Eltahawy, John Freeman, Rabih Alameddine, Kamila Shamsie, Rawi Hage i Amila Buturović. Zemlja u fokusu će biti Turska s autorima Ece Temelkuran i Mariom Levijem. U regionalnom programu autore će predstaviti izdavači Fraktura iz Zagreba, Booka iz Beograda i Dobra knjiga iz Sarajeva, a Buybook će promovirati niz bh. autora i autorica čije je naslove objavio u vlastitom izdanju.

Festivalski program uključuje i izložbe, koncerte, obrazovne programe za mlade književne kritičare/ke, kao i specijalni mini sajam knjiga najznačajnijih regionalnih izdavača.

Realizaciju prvog Bookstana podržali su Ministarstvo kulture i sporta KS, Federalno ministarstvo kulture i sporta, Fondacija za izdavaštvo Sarajevo, Fond otvoreno društvo BiH, Goethe-Institut, Turski kulturni centar Sarajevo, Ambasada Republike Turske, Ambasada Kanade, Igepa i Dobra knjiga  i drugi partneri.

 

Četvrto izdanje romana "Kad sam bio hodža" u tvrdom uvezu

Dvije knjige Saše Stanišića uskoro u izdanju Buybooka

Darku Cvijetiću nagrada "Fric" za knjigu "Schindlerov lift"

"Schindlerov lift" u užem izboru za književnu nagradu "Fric"

"Ukulele jam" uskoro na pozorišnim daskama

Arhiva novosti