0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija knjige "Rat je mrtav, živio rat" Eda Vulliamyja


Izdavačka kuća Buybook s ponosom najavljuje gostovanje Eda Vulliamyja, britansko-irskog pisaca i novinara listova “Guardian“ i “Observer“, autora knjige “Rat je mrtav, živio rat“. Vulliamy dolazi u Sarajevo na promociju svoje knjige koja će se održati u srijedu, 5. aprila 2017. u 19:30 sati, u Kamernom teatru 55. 


S posebnim zadovoljstvom najavljujemo da će bivša glasnogovornica Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju, aktivistica i autorica Florence Hartmann ovim povodom također boraviti u Sarajevu, te će uz ostale učesnike promocije, Edina Ramulića, Mirsada Duratovića i Damira Uzunovića, učestvovati u razgovoru s Edom Vulliamyjem.

Ed Vulliamy je devedesetih izvještavao o ratovima u Hrvatskoj i Bosni, i 1992. je prvi svijetu otkrio postojanje koncentracionih logora u Bosanskoj krajini. Svjedočeći pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju, Vulliamy je 1996. postao prvi novinar u historiji koji je svjedočio pred nekim od međunarodnih krivičnih sudova. Bio je svjedok na devet procesa Haškog tribunala, uključujući suđenja Radovanu Karadžiću i Ratku Mladiću.

Vulliamyjeva knjiga "Rat je mrtav, živio rat", objavljena je u engleskom izdanju 2012. godine, a bh. izdanje, u prevodu Senade Kreso, pojavit će se u ovoj godini, godini u kojoj se obilježava dvadeset i pet godina od početka najgoreg pokolja koji je poharao Evropu nakon vladavine Trećeg rajha – rata u Bosni.

Ratovi dođu i prođu kroz naslove i televizijske ekrane, ali za one koji ih prežive, ljude pune ožiljaka i rasute po svijetu, oni se nikad ne završe. “Rat je mrtav, živio rat“ je knjiga o jednom nerazriješenom sukobu, o životima onih koji su preživjeli strahote koncentracionih logora u sjeverozapadnoj Bosni i o aktualnom nastojanju da se izbori pravda za Bosnu. 
Ali pravda nije puko svođenje računa. Ova knjiga nam otkriva da su preživjeli izgubljeni ne samo geografski nego i u historiji – izdani u ratu, ali i u miru.

Knjiga "Rat je mrtav, živio rat" u prodaji je od ponedjeljka, 3. aprila 2017. u knjižari Buybook, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.bapo cijeni od 25,00 KM. Na promociji će biti dostupna po promotivnoj cijeni. 

Ukoliko ne budete u mogućnosti da dođete, pratite nas preko livestreama.

 

Prva press konferencija povodom trećeg Internacionalnog festivala književnosti Bookstan

ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

POZIV ZA STIPENDIRANJE MLADIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA/KI, KOLUMNISTA/ICA, NOVINARA/KI I STUDENATA/ICA

Promocija romana Sjećanje šume autora Damira Karakaša

Proljeće u Buybooku

Arhiva novosti