0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija knjige Rumene Bužarovske: "Moj muž"

 

Promocija knjige Rumene Bužarovske

 

Moj muž

(Sarajevo, Buybook: 2017)

 

petak, 6. oktobar 2017. u 19:30 sati

Knjižara Buybook, Radićeva 4, Sarajevo

 

Razgovor s autoricom vodi Kristina Ljevak

 

 

 

Izdavačka kuća Buybook s velikim zadovoljstvom najavljuje promociju zbirke priča Rumene Bužarovske Moj muž, koja je pred ovogodišnji Međunarodni festival književnosti Bookstan objavljena u Buybookovom izdanju, te u okviru festivala pretpremijerno predstavljena. Promocija knjige u prisustvu autorice održat će se u petak, 6. oktobra 2017. u 19:30 sati. Autoricu će na promociji predstaviti Kristina Ljevak.

 

“Ovih jedanaest priča ispričanih od isto toliko različitih žena u prvom licu, znatno nadmašuju ‘brojke’ pogođenih sudbina, ‘brojke’ roda, žena, muževa, majki i djece, ljubavnika i prijateljica, amatera, stereotipa i zabluda, osvještavanja i otrežnjenja od moćnog, prolaznog pijanstva mladalačke (i ne samo te!) ljubavi. U knjizi u kojoj žene pričaju o svojim muževima, a tekst nije namijenjen ni (samo) jednima, niti (samo) drugima, zbog toga što cilja u treću, iznad-spolnu metu, očekujte da nađete svašta, a ne samo ono što naslov obećava... Ovo je najbolja zbirka priča Rumene Bužarovske do sada, ali i jedna od najboljih zbirki objavljenih u Makedoniji u posljednjih nekoliko godina.”

 

Olivera Kjorvezirovska

 

 

“Angažiranost u pisanju je vidljiva, priče se bave raznim ljudskim slabostima. Implicitni autor (ili Rumena Bužarovska) nalazi način da ismije te slabosti, neki put suptilno, ali neki put, bogami, dovodeći ih do groteske. Laž (iluzija/zaslijepljenost), koja nužno ide u paketu sa strahom su jezgro oko koje je građen veći broj priča. Likovi nekad lažuckaju, nesvjesni onoga što dolazi kao posljedica tih naizgled beznačajnih laži (šuti, da ne sazna moj muž; šuti, da ne saznaju susjedi), a nekad, bogami, lažu i naveliko, iznevjeravaju, rugaju se najbližima iza leđa, bivaju licemjerni. Osim tih problema, otvaraju se i krupni, društveni problemi, pa se na taj način problematizira porodično nasilje, nacionalizam, kič i neukus u umjetnosti.”

 

Đoko Zdraveski

 

 

Nakon promocije autorica će potpisivati knjige i družiti se s gostima i posjetiocima promocije.

 

Knjiga se može naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 18,00 KM. Knjiga će na promociji biti dostupna po promotivnoj cijeni.

 

 

O AUTORICI:

Rumena Bužarovska rođena je 1981. godine u Skoplju. Docentica je američke književnosti na Filološkom fakultetu u Skoplju, i prevodila je s engleskog na makedonski djela Lewisa Carrolla, J. M. Coetzeeja, Trumana Capotea, Charlesa Bukowskog i Richarda Gwyna. Autorica je studije o humoru u savremenoj američkoj književnosti "Šta je smiješno: teorije humora primijenjene na kratku priču", te tri zbirke priča “Žvrljotine”, “Osmica” i “Moj muž”.

 

Prva press konferencija povodom trećeg Internacionalnog festivala književnosti Bookstan

ČETVRTI ČUMIĆ BOOK FEST

POZIV ZA STIPENDIRANJE MLADIH KNJIŽEVNIH KRITIČARA/KI, KOLUMNISTA/ICA, NOVINARA/KI I STUDENATA/ICA

Promocija romana Sjećanje šume autora Damira Karakaša

Proljeće u Buybooku

Arhiva novosti