0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija knjige "Nasilje kao generativna sila" Maxa Bergholza

 

Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom Vas poziva na promociju knjige

 Max Bergholz

NASILJE KAO

GENERATIVNA SILA

IDENTITET, NACIONALIZAM I SJEĆANJE

U JEDNOJ BALKANSKOJ ZAJEDNICI

 

četvrtak, 9. maj 2019. u 19:00 sati

 

KAMERNI TEATAR 55
Maršala Tita 56/II, Sarajevo

 

Na promociji učestvuju:

Max Bergholz, Senada Kreso, Husnija Kamberović i Senadin Musabegović

 

 

 

Max Bergholz profesor historije nacionalizma, nasilja i Balkanana Odsjeku za historiju na Univerzitetu Concordia u Montrealu, autor je knjige Nasilje kao generativna sila objavljene u Buybookovom izdanju 2018. godine u prevodu Senade Kreso.

 

Za ovu knjigu Bergholz je dobio nagradu Joseph Rothschild koju Institut Harriman Univerziteta Columbia dodjeljuje za izuzetnu knjigu o Rusiji, Ukrajini, području Kavkaza, Srednjoj Aziji/Turskoj, Srednjoj Evropi i Balkanu, u kojoj je posebna pažnja posvećena pitanjima etniciteta i/ili nacionalizma. Američko historijsko društvo proglasilo je najboljim prvencem2017. godine iz evropske historije od 1815. godine do kraja 20. stoljeća, dodijelivši autoru nagradu Herbert Baxter Adams, jednu od najvažnijih nagrada na engleskom govornom području iz oblasti evropske historije.

 

Tokom dva zastrašujuća dana početkom septembra 1941. godine živote blizu dvije hiljade muškaraca, žena i djece divljački su oduzele njihove komšije u Kulen-Vakufu, maloj ruralnoj zajednici na današnjoj granici između sjeverozapadne Bosne i Hrvatske. To bezumlje – u kojem su žrtve kasapljene poljoprivrednim alatkama, utapane u rijeci i bacane u duboke okomite jame – bilo je vrhunac lanca lokalnih pokolja koji su započeli ranije tog ljeta. U knjizi Nasilje kao generativna sila Max Bergholz kazuje nam priču o naprasnom i zbunjujućem potonuću ove nekoć mirne multietničke zajednice u ekstremno nasilje. Ova dubinski istražena mikrohistorija pruža nam provokativne uvide u pitanja od globalnog značaja: Šta izaziva nasilje među zajednicama? Kako takvo nasilje među komšijama utječe na njihove identitete i odnose?

 

Nasuprot široko rasprostranjenom gledištu po kojem nacionalizam vodi u nasilje, Bergholz otkriva kako prevrati koje izazove lokalno ubijanje stvaraju dramatično nove percepcije etniciteta – sebe samoga, pretpostavljene “braće“ i onih koje se percipira kao “druge“. Kao posljedica, to nasilje je stvorilo nove zajednice, nove oblike i konfiguracije moći te nove prakse nacionalizma. Historiju ove zajednice obilježila je ta neočekivana eksplozija lokalnog, od nekolicine ljudi počinjenog nasilja, koje je funkcioniralo kao generativna sila u transformiranju identiteta, odnosa i života mnogih. Priča o ovoj uveliko nepoznatoj balkanskoj zajednici 1941. godine pruža nam moćno sredstvo za ponovno promišljanje temeljnih pretpostavki o međusobnim odnosima između etniciteta, nacionalizma i nasilja kako tokom Drugog svjetskog rata tako i šire, diljem svijeta.

 

Nasilje kao generativna sila historiografska je sinteza, izvanredna historiografska proza, ispripovijedana kao narativni tekst, ali i sociološka i antropološka studija. [] Knjigu kakvu je napisao Max Bergholz nismo dosad čitali. Ovaj se čitatelj ne sjeća kada je čitao nešto što mu je nanijelo takvu muku i skoro fizičku bol. Knjiga bi, kada bi je slučajno čitali i kada ništa u njoj ne bi preskakali, izazvala silan gnjev među hrvatskim, srpskim i bošnjačkim nacionalistima, kao i među zastupnicima moralne intaktnosti ustanka iz 1941, te one napuštene i prezrene povijesne istine iz socijalističkih vremena. Zapravo je nevjerojatno koliko nam je neprihvatljiva ova velika, možda i iskupljujuća knjiga.”

 

Miljenko Jergović

 

Knjiga je dostupna po cijeni od 32,00 KM u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba. Na promociji će biti dostupna po promotivnoj cijeni.

 

"Zulejha otvara oči" Guzelj Jahine uskoro u prodaji

"Lažljivi život odraslih" Elene Ferrante u pretplati

"Grad za djevojke" Elizabeth Gilbert uskoro u prodaji

Finale trilogije Vernon Trodon uskoro u prodaji

Gilbert, Slimani i Doshi o snazi književnosti

Arhiva novosti