0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija romana Darka Cvijetića u zagrebačkoj Booksi


Izdavačka kuća Buybook (Sarajevo-Zagreb) sa zadovoljstvom vas poziva na predstavljanje romana "Schindlerov lift" bosanskohercegovačkog književnika Darka Cvijetića u Književnom klubu Booksa u Zagrebu.

O knjizi će s aturom razgovarati Buybookova urednica Kristina Ljevak.

Schindlerov lift objavljen je krajem 2018. i prate ga izuzetne reakcije kritike, struke ali i najšire publike. Cvijetić nastavlja da preuzima na sebe ulogu onog koji će bez dvojbe govoriti o zločinima počinjenim u njegovom mikro zavičaju.

S urušavanjem svijeta kakvog smo poznavali, urušio se i život u dva prijedorska solitera – dva glavna junaka ove potresne priče, u gradu koji je, kako sam autor kaže, rupa svijeta poznata po ratnim zločincima, logorima i slikarima. U tim soliterima, dok nisu postali oblakoderi smrti, zajednički su se proslavljale radničke pobjede i unapređenja. Danas radnika/ca više nema, potonuli su u naciju i ostali punih pluća vode. Komšije su pogubile komšije, nakon razmjene sličica u djetinjstvu, nekadašnji drugovi mijenjali su mrtve i ranjene na liniji razdvajanja, a majke su djecu pronalazile u sekundarnim masovnim grobnicama, nakon što bi im, odbijajući da vjeruju kako su mrtvi, spremale večeru i čekale vijest o njima...

Darko Cvijetić rođen je 11. januara 1968.godine u mjestu Ljubija Rudnik. Redatelj je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Pjesme i priče prevođene su mu na francuski, engleski, njemački, slovenski, hebrejski, albanski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš. Od 2013. godine uređuje književni blog Hypomnemata. Objavio desetak knjiga poezije, knjigu priča, u pozorištu režirao od Becketta do Čehova, te igrao Raskoljnikova, Borisa Davidoviča, Estragona... Uvršten je u uži izbor za nagradu „Europski pjesnik slobode". Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine i Društva pisaca BiH. Izučio je Vrtlarstvo kod Majstora Ivana Obrenova.

Promocija knjige "Kraljevi i kraljice Bosne" Emira Durmiševića

Promocija nove knjige Aleksandra Hemona: "Moji roditelji: Uvod"

Orhan Pamuk u Sarajevu!

Promocija knjige "Nasilje kao generativna sila" Maxa Bergholza

Promocija knjige Miris filmske trake Mustafe Mustafića

Arhiva novosti