0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija knjige Miris filmske trake Mustafe Mustafića


Poštovani/e,


Izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom vas poziva na promociju knjige „Miris filmske trake“ autora Mustafe Mustafića.
Promocija će se održati u srijedu, 8. maja u 20:00 sati u sarajevskom kinu Meeting Point (Hamdije Kreševljakovića 13).
S autorom će razgovarati Buybookova urednica Kristina Ljevak.
„Miris filmske trake“, literarno djelo vrhunskog filmskog snimatelja i direktora fotografije Mustafe Mustafića je svjedočanstvo o jednoj nesvakidašnjoj posvećenosti profesiji koja nije bila samo zanimanje nego i način života.

Mustafić nas u izuzetno uspješnom književnom prvijencu upoznaje s radom prvih kinoklubova i rađanjem bosanskohercegovačke kinematografije te njenim uspješnicama u kojima je učestvovao, najprije kao volonter, potom kao asistent da bi ubrzo postao vodeći snimatelj. Upoznaje nas i s biografijama zaslužnih pojedinaca i pojedinki koji/e su stvarali tu kinematografiju i koji/e bi bili zaboravljeni bez zapisa koji donosi njihov kolega, savremenik. „Miris filmske trake“ nam i približava svijet filmskih snimatelja, njihove neobične solidarnosti ali i lične autorske principijelnosti koja ga je tokom profesionalne karijere krasila. Jednakom strašću kojom se rukovodio u svojoj matičnoj profesiji ispisao je i knjigu koja je i svjedočanstvo o jednoj epohi.

''Ovo je knjiga o pedantnosti i urednosti bez koje nema snimateljskog zanata, knjiga o čaroliji filma, o estetici kao vrhovnoj mjeri stvari. I sve to, na neki način, može biti očekivano. Ono što je, međutim, neočekivano moralnost je Mustafe Mustafića. Dok ona profesionalna još i može biti doživljena kao dio njegova doživljaja kamere i snimateljskog posla, ona druga, koja se tiče ljudi što ih je u životu sretao i s kojima je radio, po svemu je neobična i netipična za svijet i zajednicu iz koje je čovjek potekao. (...) Napisana je lijepo i precizno, čita se lako, teče kao jedan životni film, a čitatelju doista bude žao kada jednom dođe kraju. Iako je slika njegovo osnovno izražajno sredstvo, slika i svjetlo, Mustafa Mustafić dobar je s riječima i s naracijom. Za razliku od tolikih drugih, on je svoju priliku iskoristio. Ispričao je svoj život, i ta nas se priča tiče. Vidim kako će jednoga dalekog dana neki sarajevski (beogradski, zagrebački…) klinac čitajući ’Miris filmske trake’ poželjeti da se bavi Mustafićevim zanimanjem i da izbjegne sve one greške što ih je majstor u svom poslu napravio. Ali tog posla neće biti. I neće biti ruku koje se zavlače u crnu vreću u kojoj je rolna s filmom što tek ide na razvijanje“, napisao je o „Mirisu filmske trake“ književnik Miljenko Jergović.

Mustafa Mustafić rođen je 1942. godine u Sarajevu. Početkom šezdesetih godina postaje član filmskog kluba Riječ mladih i Kinokluba Sarajevo. Studirao je na Akademiji filmskih umjetnosti u Zagrebu, a od 1965. godine postaje član Udruženja filmskih radnika. Od 1969. do 1979. radi kao filmski snimatelj na Televiziji Sarajevo. Godine 1980. ponovo počinje raditi kao slobodni filmski radnik i u tom statusu ostaje do odlaska u penziju. Više godina radio je kao predavač filmske fotografije za studente režije na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu. Danas povremeno radi autorske dokumentarne filmove i predaje kameru na Sarajevo Film Academy. Predsjednik je Asocijacije snimatelja Bosne i Hercegovine i dobitnik brojnih nagrada i priznanja.
Knjiga „Miris filmske trake“ dostupna je u Buybookovoj prodajnoj mreži u BiH i Hrvatskoj te na web shopu www.buybook.ba.
U večeri promocije biće dostupna po promotivnoj cijeni.

Radujemo se vašem dolasku!

Promovirana knjiga "U požaru svjetova" Michaela Martensa

Promocija knjige "U požaru svjetova" Michaela Martensa

Buybook na Interliberu 2019.

Promocija knjige "Kraljevi i kraljice Bosne" Emira Durmiševića

Promocija nove knjige Aleksandra Hemona: "Moji roditelji: Uvod"

Arhiva novosti