0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija knjige "Nasilje kao generativna sila" Maxa Bergholza

 

Poštovani/e,


izdavačka kuća Buybook sa zadovoljstvom vas poziva na promociju knjige "Nasilje kao generativna sila" Maxa Bergholza, američko-kanadskog historičara i profesora.
Promocija će se održati u Kamernom teatru 55 (Maršala Tita 56/II) u četvrtak 9. maja u 19:00 sati.
Uz autora o knjizi govorit će prevoditeljica Senada Kreso, Husnija Kamberović i Senadin Musabegović.

U knjizi "Nasilje kao generativna sila" Max Bergholz kazuje nam priču o naprasnom i zbunjujućem potonuću nekoć mirne multietničke zajednice u ekstremno nasilje. Tokom dva zastrašujuća dana početkom septembra 1941. godine živote blizu dvije hiljade muškaraca, žena i djece divljački su oduzele njihove komšije u Kulen-Vakufu, maloj ruralnoj zajednici na današnjoj granici između sjeverozapadne Bosne i Hrvatske. To bezumlje bilo je vrhunac lanca lokalnih pokolja koji su započeli ranije tog ljeta.Ova dubinski istražena mikrohistorija pruža nam provokativne uvide u pitanja od globalnog značaja: Šta izaziva nasilje među zajednicama? Kako takvo nasilje među komšijama utječe na njihove identitete i odnose?
Nasuprot široko rasprostranjenom gledištu po kojem nacionalizam vodi u nasilje, Bergholz otkriva kako prevrati koje izazove lokalno ubijanje stvaraju dramatično nove percepcije etniciteta – sebe samoga, pretpostavljene “braće“ i onih koje se percipira kao “druge“. Kao posljedica, to nasilje je stvorilo nove zajednice, nove oblike i konfiguracije moći te nove prakse nacionalizma.Priča o ovoj uveliko nepoznatoj balkanskoj zajednici 1941. godine pruža nam moćno sredstvo za ponovno promišljanje temeljnih pretpostavki o međusobnim odnosima između etniciteta, nacionalizma i nasilja kako tokom Drugog svjetskog rata tako i šire, diljem svijeta.

Max Bergholz profesor je historije nacionalizma, nasilja i Balkana na Odsjeku za historiju na Univerzitetu Concordia u Montrealu. Za knjigu "Nasilje kao generativna sila" dobio je nagradu Joseph Rothschild koju Institut Harriman Univerziteta Columbia dodjeljuje za izuzetnu knjigu o Rusiji, Ukrajini, području Kavkaza, Srednjoj Aziji/Turskoj, Srednjoj Evropi i Balkanu, u kojoj je posebna pažnja posvećena pitanjima etniciteta i/ili nacionalizma. Američko historijsko društvo proglasilo ju je 2017. godine najboljim prvencem iz evropske historije od 1815. godine do kraja 20. stoljeća, dodijelivši Bergholzu nagradu Herbert Baxter Adams, jednu od najvažnijih nagrada na engleskom govornom području iz oblasti evropske historije.

Knjiga je dostupna po cijeni od 32,00 KM u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba. Na promociji će biti dostupna po promotivnoj cijeni.
Više informacija o autoru i knjizi možete pronaći na: www.maxbergholz.com.
 

Četvrto izdanje romana "Kad sam bio hodža" u tvrdom uvezu

Dvije knjige Saše Stanišića uskoro u izdanju Buybooka

Darku Cvijetiću nagrada "Fric" za knjigu "Schindlerov lift"

"Schindlerov lift" u užem izboru za književnu nagradu "Fric"

"Ukulele jam" uskoro na pozorišnim daskama

Arhiva novosti