0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija knjige "Kraljevi i kraljice Bosne" Emira Durmiševića


Izdavačka kuća Buybook vas sa zadovoljstvom poziva na promociju ilustrovane knjige Kraljevi i kraljice Bosne Emira Durmiševića.

Objavljena u junu ove godine, ubrzo je osvojila je simpatije bh. javnosti, te će se s nestrpljenjem iščekivana promocija održati u Zemaljskom muzeju Bosne i Hercegovine (Zmaja od Bosne 3, Sarajevo) u srijedu, 25. septembra u 19:00 sati.

O knjizi će pored autora govoriti Bojan Hadžihalilović, Emir Filipović i Kristina Ljevak.

U sklopu promocije bit će otvorena i izložba ilustracija iz knjige, uz prikaz faza i procesa rada na ilustracijama.

Svoje znanje o vladarima Bosanskog Kraljevstva, uz umjetničke i kreativne sposobnosti, Emir Durmišević, konceptualni umjetnik, ilustrator i animator, pretočio je u ilustrovanu knjigu Kraljevi i kraljice Bosne. Na stranicama ove knjige čitaoci – posebno oni mlađi, a i svi ostali koji žele na zanimljiv način upoznati znamenite vladare Bosne – imat će priliku da kroz živote kraljeva i kraljica Bosne upoznaju historiju ove zemlje i njenih vladara.

U knjizi „Kraljevi i kraljice“ Bosne ponuđena su autorova viđenja nekih od glavnih likova srednjovjekovne bosanske prošlosti, zasnovana na prenaglašenom ili predimenzioniranom prikazivanju njihovih osobina, pri čemu takva perspektiva ne daje posve iskrivljenu sliku stvarnosti. Naime, u oblikovanju svojih likova umjetnik je nastojao identificirati i predstaviti određene prepoznatljive karakteristike vladarskih parova Bosanskog Kraljevstva na osnovu poznatih i dostupnih podataka o njima iz suvremenih pisanih ili likovnih izvora. Strogo uzevši, u najvećem broju slučajeva ne postoje pouzdani prikazi ili dokumentarni opisi koji bi nam mogli poslužiti u rekonstrukciji izgleda bosanskih kraljeva i kraljica, no autor je tu poteškoću vješto prebrodio uloženim trudom da što autentičnije predstavi njihov identitet kroz sitne detalje i aluzije na poznate epizode iz njihovog života, kroz pažljivo iscrtanu nošnju, oružje, predmete te gradove u kojima su boravili i odsjedali, kroz onovremene umjetničke stilove i sl. Na taj način je proizveo relativno pouzdano tumačenje, prilagođeno i pojednostavljeno u pristupačnom formatu za lakše razumijevanje, za zabavu i edukaciju. (..) Knjiga će biti od posebnog značaja za one koji se prvi put susreću s temama srednjovjekovne bosanske prošlosti jer će im otvoriti vrata u jedan davno izgubljeni svijet prepun intrigantnih likova i priča, pružajući im tako neiscrpan izvor zabave, zanimacije i pouke.
Emir O. Filipović, profesor na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu

Knjiga „Kraljevi i kraljice Bosne“ može se naći u prodaji u Buybookovim knjižarama i knjižarskoj mreži širom BiH i Hrvatske, kao i putem Buybookovog web shopa www.buybook.ba po cijeni od 25,00 KM.

U večeri promocije knjiga će biti dostupna po promotivnoj cijeni od 20,00 KM. Svi zainteresirani moći će, također, kupiti i jedinstvene bookmarkere kao i plakate po promotivnim cijenama od 2,00 i 10,00 KM.

Četvrto izdanje romana "Kad sam bio hodža" u tvrdom uvezu

Dvije knjige Saše Stanišića uskoro u izdanju Buybooka

Darku Cvijetiću nagrada "Fric" za knjigu "Schindlerov lift"

"Schindlerov lift" u užem izboru za književnu nagradu "Fric"

"Ukulele jam" uskoro na pozorišnim daskama

Arhiva novosti