0
proizvoda u Vašoj korpi

Buybook na Interliberu 2019.


Na 42. po redu zagrebačkom Interliberu, koji se ove godine održava u periodu od 12. do 17. 11, jedan od izlagača smješten u paviljonu br. 6, na štandu 7e, je izdavačka kuća Buybook. Za jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u regionu Buybook je pripremio brojna značajna književna ostvarenja.

S posebnim zadovoljstvom najavljujemo izlazak jednog od prvih romana najpoznatije turske spisateljice Elif Şafak – „Vašljiva palača“ – dirljiv i iznimno originalan roman o ljudima koji žive u istoj zgradi, metafori čitavog grada.

Među naslovima kojima ćemo ove godine obradovati hrvatske čitaoce je i prvenac indijske spisateljice i aktivistkinje Arundhati Roy – „Bog Malih Stvari“ – koji joj je prije dvadeset i dvije godine obezbijedio Nagradu Booker. Ovaj debitantski roman, koji su kritičari usporedili s Faulknerovim i Dickensovim djelima, danas već predstavlja klasik, omiljen širom svijeta. „Bog Malih Stvari“ –istovremeno porodična saga, ali i politička drama – donosi nam priču o imućnoj indijskoj porodici koja se zauvijek promijenila jednog kobnog dana 1969. godine.

Zadovoljstvo nam je i što u našem izdanju izlazi roman „Bjeguni“, prošlogodišnje dobitnice Međunarodnog Bookera i Nobelove nagrade za književnost, Olge Tokarczuk. Ovu poljsku književnicu Miljenko Jergović nazvao je 'majstoricom legende i mita'. Kroz briljantno zamišljene likove i priče, prepletene s opsesivnim, zaigranim i znakovitim meditacijama, „Bjeguni“ istražuje šta znači biti putnik, nomad, tijelo u pokretu ne samo kroz prostor već i kroz vrijeme. Odakle si? Iz koje zemlje si doputovao? Kuda ideš? – Tri su Putnička Pitanja. Očaravajući, uznemirujući, i potpuno originalan, roman „Bjeguni“ nudi odgovor vrhunskog pripovjedača.

Najavljujemo i izlazak prvog dijela popularne trilogije „Vernon Trodon“ autorice Virginie Despentes koji se prošle godine našao u najužem izboru za Bookera. Za ovu trilogiju kritičari kažu da je riječ o romanima koji predstavljaju kartografiju savremenog francuskog društva i otvaraju važna pitanja u vezi s religijom, rasom, rodnim identitetom, seksualnošću i siromaštvom.

Izdvajamo i zanimljivu biografiju sportske legende Muhammada Alija. Na temelju razgovora sa samim Alijem i bogatog novinarskog iskustva, Thomas Hauser predstavlja jednog od najvećih sportista svih vremena do u detalj – unutra i izvana.

Sve čitaoce pozivamo da u podne četvrtog dana Interlibera, u petak 15. 11, na našem štandu prisustvuju uručenju nagrade „Kočićevo pero“ ovogodišnjem laureatu Darku Cvijetiću, čiji je roman „Schindlerov lift“ oduševio čitalačku publiku u cijelom regionu. Ovu književnu nagradu Zadužbina „Petar Kočić“ Banja Luka-Beograd četiri puta godišnje dodjeljuje književnicima koji nastavljaju "pričavinu i učevinu" književnika Petra Kočića.

Istog dana će na glavnoj pozornici u 18:00 sati premijerno biti predstavljena "Bukača", najnovija knjiga Martine Mlinarević, nakon čega će autorica knjigu potpisivati na Buybookovom štandu. Potpis na njenim knjigama „Bukača“ i „Huzur“ moći ćete si obezbijediti i u subotu, 16. 11. od 17:00, također na Buybookovom štandu.

Posjetiocima ove književne manifestacije nudimo i izdanja naših nagrađivanih autorica kao npr. roman Senke Marić „Kintsugi tijela“ za koji je autorica dobila nagradu „Meša Selimović“ za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te Lane Bastašić čiji je roman prvenac, „Uhvati zeca“, već preveden na devet jezika.

 

Poziv za stipendiranje mladih književnih kritičara/ki, kolumnista/ica, novinara/ki i studenata/ica

"Sluškinjina priča" Margaret Atwood uskoro u prodaji

Leïla Slimani najavit će Bookstan 2020.

"Nažalosnost stvari" Dimitrija Verhulsta uskoro u prodaji

Ljeto u Buybooku se nastavlja!

Arhiva novosti