0
proizvoda u Vašoj korpi

Buybook na Interliberu 2019.


Na 42. po redu zagrebačkom Interliberu, koji se ove godine održava u periodu od 12. do 17. 11, jedan od izlagača smješten u paviljonu br. 6, na štandu 7e, je izdavačka kuća Buybook. Za jednu od najznačajnijih književnih manifestacija u regionu Buybook je pripremio brojna značajna književna ostvarenja.

S posebnim zadovoljstvom najavljujemo izlazak jednog od prvih romana najpoznatije turske spisateljice Elif Şafak – "Vašljiva palača" – dirljiv i iznimno originalan roman o ljudima koji žive u istoj zgradi, metafori čitavog grada.

Među naslovima kojima ćemo ove godine obradovati hrvatske čitaoce je i prvenac indijske spisateljice i aktivistkinje Arundhati Roy – "Bog Malih Stvari" – koji joj je prije dvadeset i dvije godine obezbijedio Nagradu Booker. Ovaj debitantski roman, koji su kritičari usporedili s Faulknerovim i Dickensovim djelima, danas već predstavlja klasik, omiljen širom svijeta. "Bog Malih Stvari" –istovremeno porodična saga, ali i politička drama – donosi nam priču o imućnoj indijskoj porodici koja se zauvijek promijenila jednog kobnog dana 1969. godine.

Zadovoljstvo nam je i što u našem izdanju izlazi roman "Bjeguni", prošlogodišnje dobitnice Međunarodnog Bookera i Nobelove nagrade za književnost, Olge Tokarczuk. Ovu poljsku književnicu Miljenko Jergović nazvao je "majstoricom legende i mita". Kroz briljantno zamišljene likove i priče, prepletene s opsesivnim, zaigranim i znakovitim meditacijama, "Bjeguni" istražuje šta znači biti putnik, nomad, tijelo u pokretu ne samo kroz prostor već i kroz vrijeme. Odakle si? Iz koje zemlje si doputovao? Kuda ideš? – Tri su Putnička Pitanja. Očaravajući, uznemirujući, i potpuno originalan, roman "Bjeguni" nudi odgovor vrhunskog pripovjedača.

Najavljujemo i izlazak prvog dijela popularne trilogije "Vernon Trodon" autorice Virginie Despentes koji se prošle godine našao u najužem izboru za Bookera. Za ovu trilogiju kritičari kažu da je riječ o romanima koji predstavljaju kartografiju savremenog francuskog društva i otvaraju važna pitanja u vezi s religijom, rasom, rodnim identitetom, seksualnošću i siromaštvom.

Izdvajamo i zanimljivu biografiju sportske legende Muhammada Alija. Na temelju razgovora sa samim Alijem i bogatog novinarskog iskustva, Thomas Hauser predstavlja jednog od najvećih sportista svih vremena do u detalj – unutra i izvana.

Sve čitaoce pozivamo da u podne četvrtog dana Interlibera, u petak 15. 11, na našem štandu prisustvuju uručenju nagrade Kočićevo pero ovogodišnjem laureatu Darku Cvijetiću, čiji je roman "Schindlerov lift" oduševio čitalačku publiku u cijelom regionu. Ovu književnu nagradu Zadužbina "Petar Kočić" Banja Luka-Beograd četiri puta godišnje dodjeljuje književnicima koji nastavljaju "pričavinu i učevinu" književnika Petra Kočića.

Istog dana će na glavnoj pozornici u 18:00 sati premijerno biti predstavljena "Bukača", najnovija knjiga Martine Mlinarević, nakon čega će autorica knjigu potpisivati na Buybookovom štandu. Potpis na njenim knjigama "Bukača" i "Huzur" moći ćete si obezbijediti i u subotu, 16. 11. od 17:00, također na Buybookovom štandu.

Posjetiocima ove književne manifestacije nudimo i izdanja naših nagrađivanih autorica kao npr. roman Senke Marić "Kintsugi tijela" za koji je autorica dobila Nagradu 'Meša Selimović' za najbolji roman objavljen u 2018. na govornom prostoru Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Crne Gore, te Lane Bastašić čiji je roman prvenac, "Uhvati zeca", već preveden na devet jezika.

 

Promovirana knjiga "U požaru svjetova" Michaela Martensa

Promocija knjige "U požaru svjetova" Michaela Martensa

Promocija knjige "Kraljevi i kraljice Bosne" Emira Durmiševića

Promocija nove knjige Aleksandra Hemona: "Moji roditelji: Uvod"

Orhan Pamuk u Sarajevu!

Arhiva novosti