0
proizvoda u Vašoj korpi

"Ukulele jam" uskoro na pozorišnim daskama


Ansambl Bosanskog narodnog pozorišta Zenica na svoj 70. rođendan, 25. februara 2020. godine, izvest će predstavu „Ukulele jam“ rađenu prema istoimenom romanu bosanskoherceovačkog i danskog autora Alena Meškovića. Predstava je rađena i u Njemačkoj, a roman je preveden na osam jezika. Prošle godine objavljen je i njegov nastavak, roman „Šator za jednu osobu“. Kroz priču o odrastanju mladića Mikija u bivšem vojnom odmaralištu u propadanju pretvorenom u izbjelički centar u Hrvatskoj, oba romana pisana su kao neka vrsta autobiografije.  Dok mu je brat zarobljen u srpskom logoru, otac prikovan za radio, a majka većinu vremena provodi uplakana, on se pokušava prilagoditi novoj stvarnosti. Upoznaje nove prijatelje s kojima uplovljava u svijet prvih pijanstava i ljubavi, a posebno u svijet muzike – punka i metala u rock klubu Ukulele koji predstavlja bijeg od bolne stvarnosti.

“U svoj literarni svijet Mešković čitaoca uvodi snažno stvarajući od njega saveznika koji ga bodri u svim njegovim velikim i malim avanturama, bilo da je riječ o skoku sa najviše stijene kako bi zadivio strane turistkinje ili prvom seksualnom iskustvu u napuštenoj kući predratne jugoslovenske zvijezde televizijskog programa za djecu. Miki je takav da ćete ga poželjeti uzeti za ruku ili potapšati po ramenu i reći mu da će sve biti u redu. Da sve prolazi, pa čak i rat i izbjeglištvo“. Kristina Ljevak

Alen Mešković rođen je 1977. godine u Derventi. Od 1992. do 1994. živio je u Hrvatskoj kao izbjeglica, a nakon toga odlazi u Dansku gdje i danas živi. Tamo objavljuje zbirku pjesama Prvi povratak“ i romane „Ukulele jam“ i „Šator za jednu osobu“. Njegove romane  s danskog jezika prevela je Đurđica Žlebačić SØrensen.

„Meni nikada nije bio cilj pišući ove romane da pišem o izbjeglicama. Radio sam na nekim drugim stvarima i zamišljao sam da je knjiga o nečemu drugom. U prenesenom značenju, bio sam usmjeren više na neke egzistencijalne procese. Miki, moj junak, u izbjeglištvu je u Hrvatskoj, ne želi tu biti, želi biti na nekoj drugoj tački. U njegovom slučaju u Švedskoj. I on krene ka tamo, ali ne stigne tamo gdje je htio, i ne dobije ono što želi. Završi negdje na sasvim desetom mjestu, u sasvim drugim uslovima koji nemaju veze sa njim i sa onim što je on želio. U jednoj apsurdnoj situaciji, sa ljudima koji imaju svoje probleme, i svoje konflikte, prema kojima on mora da se odnosi. I onda je pitanje šta sad.

I bez obzira bio čovjek izbjeglica ili ilegalno putovao bez roditelja, svi mi ponekad imamo takve želje da želimo nešto da ostvarimo, da stignemo do nekog željenog cilja.


Obavijest o dodatnim pogodnostima za online narudžbe

Obavijest o zatvaranju knjižara i pogodnostima za online narudžbe

Promocija knjige "Umiruće tijelo politike" Senadina Musabegovića

Četvrto izdanje romana "Kad sam bio hodža" u tvrdom uvezu

Dvije knjige Saše Stanišića uskoro u izdanju Buybooka

Arhiva novosti