0
proizvoda u Vašoj korpi

Darku Cvijetiću nagrada "Fric" za knjigu "Schindlerov lift"

 

Ovogodišnji dobitnik nagrade „Fric“ koja se dodjeljuje za najbolju knjigu fikcijske proze je Darko Cvijetić za knjigu „Schindlerov lift“. Njega je 2018. godine objavila izdavačka kuća Buybook, a u 2019. okrunjen je još jednom prestižnom književnom nagradom, „Kočićevim perom“ koje dodjeljuje Zadužbina Petar Kočić Banja Luka – Beograd.

"Sve je u tom nevelikom romanu, nevjerojatne razorne moći, rekao bi Danilo Kiš, veliko i sazdano na metaforama i pjesničkim slikama. Tridesetak poglavlja, od kojih je svako priča za sebe, gradi neku vrstu omnibusa u rasponu od onoga tko nije ispričao priču do onoga tko ju je ispričao uz dramski prolog koji nas odmah udara u pleksus i epilog koji taj mrak ne osvjetljuje.", stoji u obrazloženju žirija koji je nagradu "Fric" odlučio dodijeliti našem autoru. Članovi žirija ove godine bili su Jagna Pogačnik, dr. sc Dubravko Lepušić, dr. sc. Hrvoje Klasić, Igor Vikić, Biljana Romić i Lana Barić.

"Riječima samoga Krleže, 'rat ima nečeg prljavog od prljavog provincijalnog cirkusa'. I meni se, kao i Krležinom junaku iz 'Na rubu pameti', dogodio udes viđenja svijeta, udes gađenja užasima jednog izvitoperenog sustava vrijednosti i moranje zapisivanja. Tako se rodio roman 'Schindlerov lift', nakon stotina pjesama i tisuća kazališno-pjesničkih jurišanja na nebo", istaknuo je autor prilikom uručenja nagrada.

Okosnicu romana čini priča o tragičnom stradavanju djevojčice Stojanke K u liftu marke Schindler. Bezbrižna igra naglo je prekinuta dolaskom struje, a ona je postala simbol nevino stradalih kojima Cvijetić ovim romanom daje glas. U tom istom soliteru odrastao je i danas živi i sam autor, a svakodnevni susreti s komšijama bili su inspiracija za nastanak „Schindlerovog lifta“.

Nagradu Fric osnovao je tjednik Express i ona dobitniku donosi 75 000 kuna i skulpturu žiroskopa. Ime je dobila prema nadimku književnika Miroslava Krleže. Dodjeljuje se od 2018. godine, a prvi dobitnik bio je još jedan Buybookov autor, Damir Karakaš, kojem je ova nagrada dodijeljena za knjigu „Sjećanje šume“.

Darko Cvijetić autor je niza pjesama, kratkih priča, režiser je i dramaturg u Pozorištu Prijedor. Njegove pjesme prevođene su na francuski, engleski, njemački, slovenski, hebrejski, albanski, mađarski, poljski, makedonski i jidiš. Od 2013. godine uređuje književni blog "Hypomnemata". Član je P.E.N. Centra Bosne i Hercegovine, Društva pisaca Bosne i Hercegovine i Hrvatskog društva pisaca.

U decembru prošle godine autor je s direktorom Kamernog teatra 55 potpisao ugovor o postavljanju na scenu predstave koju će prema njegovom romanu režirati Kokan Mladenović. Premijerno će biti izvedena 2021. godine.

Zbog velike zainteresiranosti javnosti, izdavačka kuća Buybook s ponosom objavljuje da će se od naredne sedmice u prodaji naći dopunjeno izdanje ove knjige u tvrdom uvezu. Na kraju romana, u poglavlju "Čarolijica" čitaoci će imati priliku pročitati kako je prošao susret autora s majkom djevojčice Stojanke na malom seoskom groblju, dvadesetak kilometara udaljenom od grada.


 

 

Obavijest o dodatnim pogodnostima za online narudžbe

Obavijest o zatvaranju knjižara i pogodnostima za online narudžbe

Promocija knjige "Umiruće tijelo politike" Senadina Musabegovića

Četvrto izdanje romana "Kad sam bio hodža" u tvrdom uvezu

Dvije knjige Saše Stanišića uskoro u izdanju Buybooka

Arhiva novosti