0
proizvoda u Vašoj korpi

Dvije knjige Saše Stanišiča uskoro u izdanju Buybooka

 

Rođen u Višegradu i sa stalnom adresom u Njemačkoj, Saša Stanišić jedan je od najpoznatijih i najnagrađivanijih pisaca mlađe generacije. Njegov debitantski roman „Kako vojnik popravlja gramofon“ oduševio je kritiku i čitalačku publiku, te je preveden na više od 30 jezika. Drugi roman „Uoči svetkovine“ okrunjen je prestižnom nagradom za roman godine na sajmu u Leipzigu 2014. godine.

Oba romana objavljena su i u našem izdanju, a zadovoljstvo nam je najaviti vam da pripremamo još dvije knjige ovog uspješnog autora - zbirku „Fallensteller“ i roman „Herkunt“ koji je ove godine okrunjen Njemačkom književnom nagradom koja važi za najvažniju književnu nagradu u toj zemlji. Sve obožavaoce priča iz pera ovog autora obradovat će podatak da je „Herkunft“ („Porijeklo“) knjiga 'o domovinama u sjećanju i mašti' u kojoj on progovara o izbjeglištvu i svojim korijenima.

„Priče koje pričam, teme kojima se bavim i jezik koji odaberem uzvraćaju udarac meni kao autoru i osobi. Ja sam dio svijeta koji stvaram sam za sebe. On me emotivno dotiče, podsjeća na stvari koje su mi nekada bile važne. Tako i ja postajem igračka jezika.“

Žiri koji je Stanišiću ove godine dodijelio Njemačku književnu nagradu, proglasivši tako „Porijeklo“ knjigom godine u Njemačkoj, pohvalio je njegovu oštroumnost i jezik i naglasio da on 'olovno teške teme čini lakim kao pero'.


Darku Cvijetiću nagrada "Fric" za knjigu "Schindlerov lift"

"Schindlerov lift" u užem izboru za književnu nagradu "Fric"

"Ukulele jam" uskoro na pozorišnim daskama

Buybook u 2019. godini

Noć knjige u Buybooku

Arhiva novosti