0
proizvoda u Vašoj korpi

Proljeće u Buybooku: Predstavljanje Andreja Nikolaidisa


Našu tradicionalnu manifestaciju „Proljeće u Buybooku“ koja osim pogodnosti prilikom kupovine podrazumijeva i promocije knjiga naših autora, prilagodili smo novim okolnostima te ćemo umjesto direktne komunikacije sa publikom i našim autorima, nova Buybookova izdanja predstavljati putem video zapisa.


Treće predstavljanje podrazumijeva razgovor književnog urednika Krune Lokotara sa Andrejem Nikolaidisom povodom novog romana “Odlazak”.

“Odlazak”, novi roman Andreja Nikolaidisa možemo zamisliti, a siguran sam i doživjeti, i kao posljednji roman, ne samo autora, nego epohe i civilizacije na odlasku. Naime, njegov junak će, ni iz kakvog herojskog ni tragičnog razloga, nego iz čiste ljubavi učiniti ono što nitko ne želi ni pomisliti. Ali da bi se to dogodilo situacija mora biti strašna i bezizlazna što pripovjedač, ne tajeći pri tom svoju uvjerljivu mizantropiju, prikazuje u izravnom prijenosu koji se događa u jednom danu od 5:07 do 15:04 sati, dok pripovijeda finale obiteljske drame i krimi priče, a razornim esejističkim pasusima i pokojom retrospektivom, svemu daje kontekst i razlog. 

Kontekst je naravno nadindividualan, društvo naše svagdašnje. U tom društvu pristojni građani ne piju kad voze, ali zato mirne duše ubijaju za svoju državu. Opća glupost, zatupljenost i gramzivost se vide po idiotskim relikvijama poput self-help ideologija i new age financijskog kapitalizma, tajkunima koji plaćaju reket politici i duhovnjacima, konzumerističkom proždiranju, dolasku epidemije i ponašanju u karantenama. 

U svemu tome je srednjeklasno stado mutavo i ponosno, jedini pažnje i sućuti vrijedni su odbačeni, smeće zemlje, rijetki pripovjedačevi prijatelji poput homoseksualaca i hakera, Zorana i Steve koji žive između viškova civilizacije – kakvi su i sami − između groblja i deponija koji stalno gori. 

Epitaphios logos, posmrtni govor je podnaslov ovog romana, i on to jest, jer s korona epidemijom smo već zagazili u novo doba, a ovaj roman pokazuje odakle smo došli, možda čak i zašto smo došli tu gdje jesmo.“

 
Razgovor će u utorak, 5. 5., od 19:30, u vrijeme u koje smo navikli da budu upriličene sve naše promocije, biti dostupan na Buybookovom You Tube kanalu -
https://bit.ly/3eSrRhd.


Novi roman “Odlazak” dostupan je u sarajevskoj knjižari Buybook i putem web shopova 
http://www.buybook.ba i http://www.buybook.hr


"Zulejha otvara oči" Guzelj Jahine uskoro u prodaji

"Lažljivi život odraslih" Elene Ferrante u pretplati

"Grad za djevojke" Elizabeth Gilbert uskoro u prodaji

Finale trilogije Vernon Trodon uskoro u prodaji

Gilbert, Slimani i Doshi o snazi književnosti

Arhiva novosti