0
proizvoda u Vašoj korpi

U prodaji potpisani primjerci "Labirinta" Burhana Sönmeza

 

Izdavačka kuća Buybook za svoje kupce obezbijedila je potpisane primjerka romana „Labirint“ jednog od najznačanijih savremenih turskih autora, Burhana Sönmeza. U Istanbulu je diplomirao pravo, a iz političkih razloga seli se u Veliku Britaniju. Piše za brojne časopise o kulturi i politici uključujući The GuardianDer SpiegelDie Zeit i La RepubblicuObjavio je četiri romana od kojih su najpoznatiji „Istanbul, Istanbul“ i „Labirint“Djela su mu prevedena na četrdeset jezika. Dobitnik je Nagrade Vaclav Havel 2017. i EBRD-ove nagrade za književnost 2018. godine. Trenutno živi na relaciji Cambridge – Istanbul.

 

Roman prati bluz pjevača Boratina koji pokušava izvršiti samoubistvo skokom s Bosforskog mosta, ali otvara oči u bolnici. Izgubio je pamćenje i ne može se sjetiti zašto je želio okončati život. Ne sjeća se ničega, čak ni svojih pjesama; sjeća se samo stvari koje nisu povezane s njim samim, ali zbunjuje ga i njihov vremenski slijed: zna da je Osmansko Carstvo palo i da je posljednji sultan umro, ali nema pojma kada. Dok mu se um sapliće prisjećajući se civilizacija, život ga poput labirinta vodi različitim putevima.


Tamo gdje su društveno i lično sjećanje izmiješani, samo je jedna istina u koju ne sumnja: njegovo tijelo sa slomljenim rebrom. Splet ove dvije vrste sjećanja Boratina suočava s pitanjima: Pruža li fizičko prepoznavanje osjećaj identiteta? Šta čovjeka ili društvo više oslobađa: znati prošlost ili je zaboraviti? Je li zaborav prokletstvo ili blagoslov?

 

Protkan borhesovskim mikropričama, „Labirint“ sjetno, zaobilazeći oštre zavoje, teče po površini zahvaćenoj dubokim strujama.

 

 

“Intelektualnafilozofska meditacija o pamćenju i šta znači živjeti bez njega... pristupačno i duboko, podsjeća na Alberta Camusa i Patricka Modiana... ovo je knjiga koja će nesumnjivo ostati u mislima čitalaca.”

 

Publishers Weekly


“Kratak, eliptičan roman (…) slijedi [Boratina] na njegovim stazama, dočaravajući neizbježna preplitanja mjesta i osobe.”

 

John FreemanNajtraženiji naslovi u toku "Proljeća u Buybooku"

Između pripovijedanja i ispovijedanja

Poziv za stipendiju za mlade književne kritičare/ke, kolumniste/ice, novinare/ke i studente/ice

"Kapija" Medihe Šehidić uskoro u prodaji

Proljeće u Buybooku

Arhiva novosti