0
proizvoda u Vašoj korpi

Najtraženijii naslovi u Buybookovoj Noći knjige


Izdavačka kuća Buybook i ove je godine, u posebno teškim okolnostima, organizovala tradicionalnu Noć knjige. U dobroj atmosferi proslavili smo 24. rođendan. Podjednaku pažnju plijenili su i strani i domaći autori.

 

Najtraženiji naslov ove godine bio je „Kako ostati pri pameti u doba podjela“, iz pera jedne od najčitanijih savremenih autorica, Elif Şafak. Naše doba je doba zarazne tjeskobe. Osjećamo se preplavljeni događajima oko nas, nepravdom, patnjom, beskrajnim osjećajem krize. Kako onda možemo njegovati dijelove sebe koji se nadaju, uzdaju i vjeruju u nešto bolje? I kako možemo ostati pri pameti u doba podjela? Autorica nam daje mali, ali snažan manifesto koji će nam pomoći da ostanemo pri pameti u ovo doba podjela i vjerujemo da je to razlog zašto je baš ovaj naslov bio najtraženiji.

Veliko interesovanje pobudila je i „Simfonija iz divljine“ Dana Browna, interaktivna slikovnica za koja predstavlja poseban čitalački doživljaj i najmlađe čitaoce uvodi u svijet književnosti. U njoj razigrani Mestro Miš, s dirigentskom palicom u rukama, vodi čitaoce u posjetu svojim životinjskim prijateljima – od geparda i kengura do slonova i plavih kitova. Svaka lijepo ilustrovana stranica posvećena je jednoj životinji i nudi djelić životne mudrosti. Ovi djelići nadahnut će razgovore o saosjećanju, strpljenju, poštovanju i samopouzdanju, kao i pažnji, ugodnom životu i zajednici. Ilustracije Susan Batori prožete su humorom prilagođenim djeci, a za radoznale čitatelje svih starosnih skupina dodatni tragovi i zagonetke, skriveni su u živopisnim pozadinama.

Kada govorimo o stranim autorima, tu su još i „Konak suza“, turske autorice Şebnem İşigüzel. U pozadini protkan historijskim događanjima, „Konak suza“ roman je o ljubavi, razumijevanju i saosjećanju, ali i kobnim posljedicama koje životne greške nose sa sobom. Iako smješten u vrijeme slabljenja Osmanskog Carstva, roman s upečatljivom glavnom junakinjom i pričom o njenoj sudbini može se čitati i kao paralela sadašnjem vremenu. 

Veliko interesovanje, očekivano, pobudio je i najnoviji roman Elene Ferrante, „Lažljivi život odraslih“, koji i nakon više od tri mjeseca od objavljivanja plijeni pažnju čitalačke publike, potom roman „Zulejha otvara oči“ ruske spisateljice Guzelj Jahine koji prati sudbinu naslovne junakinje i njeno sazrijevanje u Sibiru, a temeljen je na stvarnim događajima. Tu su još i „Nijema pacijentica“, bestseler The New York Timesa, triler koji se ne ispušta iz ruku, „Svjedočanstva“ Margaret Atwood, nastavak romana „Sluškinjina priča“, te „Grad za djevojke“, najnoviji roman Elizabeth Gilbert.


Kada govorim o domaćim autorima, najtraženije je bilo „Ovo vrijeme sada“, drugo dopunjeno izdanje, Semezdina Mehmedinovića, prva knjiga koju je ovaj autor objavio nakon povratka u Bosnu i Hercegovinu, te „Mliječni zubi“, Lane Bastašić, ovogodišnje dobitnice Evropske nagrade za književnost za roman „Uhvati zeca“, koji je također u kratkom vremenskom periodu osvojio čitaoce širom regiona. Kupci su se obradovali i novom izdanju knjige priča „Ljubav i prepreke“ Aleksandra Hemona,  te knjige „Ako ti jave da sam pao“ Darija Džamonje.

Noć knjige je osim u sarajevskoj i tuzlanskoj knjižari Buybook bila i na web shopu buybook.ba gdje je, kao i prethodnih godina, zabilježen rekordan broj posjetilaca zbog čega je produžena na još jedan dan.

Zahvaljujemo vam se što ste i ove godine bili uz nas i nadamo da ćete uživati u odabranim knjigama!

"Sarajevski fragmenti" Darije Žilić u prodaji

Bookerom nagrađena "Nelagoda večeri" Marieke Lucas Rijneveld u prodaji

Buybook u 2020. godini

Lijepo ilustrirana "Mašina za pričanje priča" dostupna za online čitanje

Noć knjige u Buybooku

Arhiva novosti