0
proizvoda u Vašoj korpi

Autorica sedmice Elif Şafak

 

Od 8. do 14. februara u sarajevskoj (Radićeva br. 4) i tuzlanskoj (TC Mercator) knjižari, kao i putem web shopa buybook.ba iskoristite 20% popusta na dostupne naslove Elif Şafaku izdanju Buybooka.

 

Elif Şafak je višestruko nagrađivana spisateljica i najčitanija književna autorica u Turskoj. Aktivna je kao politička komentatorica i predavačica.

Piše na turskom i engleskom jeziku, a do sada je objavila petnaest knjiga, uključujući deset romana među kojima se ističu bestseleri Istanbulsko kopile i Četrdeset pravila ljubavi. Knjige su joj prevedene na četrdeset i sedam jezika.

Şafak je TED govornica, članica Vijeća za izradu globalnog programa za razvoj kreativne industrije Svjetskog ekonomskog foruma u Davosu i jedna od osnivačica Evropskog vijeća za međunarodne odnose, ECFR. Francuska vlada joj je 2010. dodijelila Orden viteza za umjetnost i književnost.

Piše za vodeće svjetske dnevne novine i časopise, uključujući Financial Times, Guardian,New York Times, Wall Street Journal, Der Spiegel i La Repubblicu.

Predavala je na brojnim univerzitetima u Turskoj, Velikoj Britaniji i Sjedinjenim Američkim Državama. Diplomirala je međunarodne odnose, magistrirala rodne i ženske studije, a doktorirala političke nauke. Poznata je kao aktivistkinja za prava žena, manjina i pripadnika LGBT populacije.

Njene su knjige nominovane za nagradu Orange, MAN Asian nagradu, Baileys nagradu i IMPAC Dublin nagradu, a ušle su u uži izbor za dodjelu Nagrade za najbolji roman na stranom jeziku i RSL Ondaatje nagrade.

Bila je članica žirija za dodjelu Nezavisne nagrade za najbolji roman na stranom jeziku (2013), Nagrade za najbolju kratku priču Sunday Timesa (2014, 2015), desete po redu nagrade Žene budućnosti (2015), FT/Oppenheimer Fond nagrade za nove autorske glasove (2015, 2016), Baileys ženske nagrade za književnu fikciju (2016) i Man Booker međunarodne književne nagrade (2017).

Şafak živi u Londonu.

 

U izdanju Buybooka do sada su objavljeni slijedeći naslovi – „40 pravila ljubavi“, „Čast“, „Istanbulsko kopile“, „Crno mlijeko“, „Mimarov šegrt“, „Tri Evine kćeri“, „Vašljiva palača“, „10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu“, „Djevojčica koja nije voljela svoje ime“ i „Kako ostati pri pameti u doba podjela“.


Osam Buybookovih autorica za Dan žena

"Hitler: Samo svijet je bio dovoljan" Brendana Simmsa u pretprodaji

Izložba "Sarajevo, kristalna sjećanja" Dejana Vekića i Andreja Ðerkovića

"Pokopani div" Kazua Ishigura uskoro u prodaji

Autor sedmice Bekim Sejranović

Arhiva novosti