0
proizvoda u Vašoj korpi

Leïla Slimani najavit će Bookstan 2020.

 

Veliko nam je zadovoljstvo objaviti da će peti po redu Međunarodni festival književnosti Bookstan 24. oktobra 2020. gostovanjem u Sarajevu najaviti jedna od najznačajnijih i najčitanijih savremenih autorica, Leïla Slimani.

Ova francuska autorica marokanskog porijekla rođena je u Rabatu 1981. godine. Autorica je romana “Uspavanka” i “U vrtu ljudoždera”. Za roman “Uspavanka” koji je preveden na više od 40 jezika, 2016. godine dobila je prestižnu književnu nagradu Goncourt. Ambasadorica je frankofonije u svijetu.

 

Izdavačka kuća Buybook dobila prava za objavljivanje prvog dijela trilogije “Zemlja drugih”. Riječ je o trilogiji zasnovanoj na porodičnoj historiji same autorice. Prvi dio, temeljen na istinitoj priči njene bake, čitaocu omogućava da, s humanošću i tačnošću, doživi jedno vrijeme i one koji su ga iskusili  – sve one rastrgane između duge tradicije i težnje za suvremenošću.

 

Godine 1944. Mathilde, mlada žena iz Elzasa, regije na sjeveroistoku Francuske, zaljubljuje se u Aminea Belhaja, marokanskog vojnika koji se bori u francuskoj vojsci. Nakon oslobođenja, kao mladenci odlaze u Meknesu, garnizonski grad na sjeveru Maroka, u kojem dominiraju bijeli doseljenici i gdje se sistem kolonijalne segregacije strogo primjenjuje. Tada započinju poteškoće s kojima će se ova porodica morati suočiti. Po cijenu mnogih žrtava, Amine uspjeva povratiti svoju kamenitu i neplodnu zemlju. Mathilde, koja je rodila dvoje djece, Aïcha i Sélim, osjeća se zagušeno oštrom atmosferom u Maroku, usamljenošću na farmi, neprijateljstvom drugih koji je vide kao stranca, kao i oskudnom novčanom situacijom (novčanim poteškoćama).

Amine je između dvije vatre: lokalac je koji je oženjen Francuskinjom i zemljoposjednik koji zapošljava marokanske radnike, te ga lokalno stanovništvo doživljava kao saveznika vladajućih doseljenika; ali s druge strane, Francuzi ga podjednako preziru i ponižavaju zbog toga što su Marokanaci. Svi članovi njegove porodice, posebno žene, bore se da pronađu svoje mjesto u ovom podijeljenom društvu. Ali baš kad Amine počinje da žanje plodove svog iscrpljujućeg rada, izbijaju nemiri i njegove plantaže nestaju u plamenu: roman završava scenama nasilja koje najavljuju sticanje neovisnosti 1956. godine.


"Greta" Faruka Šehića uskoro u prodaji

"Iza šutnje su planine" Adnana Repeše uskoro u prodaji

"Me'med, crvena bandana i pahuljica" Semezdina Mehmedinovića uskoro u prodaji

"Neko drugi" Envera Kazaza uskoro u prodaji

"Sve ono što u džepove nije moglo stati" Adnana Žetice uskoro u prodaji

Arhiva novosti