0
proizvoda u Vašoj korpi

Promocija zbirke "Vox Balcanica" Tijane Vignjević

 

Poštovani,

zadovoljstvo nam je pozvati vas na promociju zbirke pjesama „Vox Balcanica“ autorice Tijane Vignjević.

Promocija će se održati u srijedu, 23.6. u koncertnoj dvorani „Cvjetko Rihtman“ u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu s početkom u 12 sati. Pored autorice, na promociji će govori i dr. Fatima Hadžić, dr. Esma Cerkovnik i prof. Branka Vidović.

 

„Vox Balcanica“ zbirka je pjesama priređenih za ženski vokalni ansambl ili hor, a objavljena je u izdanju izdavačke kuće Buybook kao prvo izdanje muzikalija. Aranžmani su pisani namjenski za Ženski vokalni ansambl „Corona“ iz Sarajeva.

 

Autorica Tijanja Vignjević rođena je i odrasla u Sarajevu gdje je završila studij dirigovanja na Muzičkoj akademiji Univerziteta u Sarajevu 2001. godine, u klasi profesora Teodora Romanića, a postdiplomski studij iz orkestarskog dirigovanja na Univerzitetu za muziku i scenske umjetnosti u Beču, 2014. godine, u klasi profesora Uroša Lajovca.

Dirigentica je vokalnog ansambla „Corona“ od 1997. godine, a od 2002. zaposlena je kao profesorica orkestra u Srednjoj muzičkoj školi u Sarajevu.

 

„Na sreću muzičkih profesionalaca i amatera, dirigentica Vignjević je odlučivši dio obimnog repertoara Ansambla Corona podijeliti i javnosti učiniti dostupnim i putem printanog medija, obogatila izuzetno malobrojnu literaturu ovog tipa u Bosni i Hercegovini danas.“

dr. Fatima Hadžić

 

„Zbirka Vox Balcanica želi nesebično podijeliti jedan od pogleda i pristupa balkanskoj muzici, i time približiti kako aranžmane, tako i tradiciju na kojoj se bazira, publici i izvođačima mnogo šire izvan granica geografskog pojma Balkan“.

dr. Esma Cerkovnik

 

„Napisati dvanaest aranžmana za vokalni ansambl predstavlja pravi izazov za svakog muzičara. No, napisati dvanaest posebnih i dobro osmišljenih aranžmana može samo neko ko dobro poznaje izvođačko tijelo, posjeduje vlastitu senzibilnost i muzikalnost, primjenjujući svoje muzičko znanje, stvarajući novi moderni, a istovremeno uhu ugodan, muzički doživljaj.  To je u ovih dvanaest aranžmana pokazala i vrlo uspješno uradila autorica i dirigentica vokalnog ansambla Corona – Tijana Vignjević.“

prof. Branka Vidović

U prodaji "Predodređenje" Edina Kukavice

Čitajte odlomak iz romana "Impuls" Ashley Audrain

U prodaji "Yesterday" Namika Kabila

U prodaji "Noćni čuvar pasa" Faiza Softića

U prodaji "Gravitacije" Senke Marić

Arhiva novosti