0
proizvoda u Vašoj korpi

"Njen ja" Reze Amirkhanija uskoro u prodaji

 

Reza Amirkhani (Teheran, 1973) jedan je od najistaknutijih savremenih iranskih pisaca. Iako je studirao mašinstvo, pisati je počeo već kao dvadesetogodišnjak, i samo dvije godine kasnije s prvim romanom Ermya, proglašen je iznimnim literarnim talentom. Autor je nekoliko romana i zbirki priča, a piše i književnu kritiku i publicistiku. Dobitnik je brojnih nagrada i djela su mu prevedena na više jezika. Roman Njen ja, objavljen 1999. godine, njegovo je najpoznatije djelo i do sada je doživjelo pedeset izdanja u Iranu.

 

Od vremena dinastije Pahlavi pa sve do danas, preko starih četvrti Teherana do pulsirajućeg Pariza, odvija se gorko-slatki život Alija Fetaha i njegove porodice: djeda, oca i majke, te sestre Merjem.

Sudbina imućne porodice obilježena je događajima i potresima kroz koje je Iran prošao u 20. stoljeću: šahovom reformom, revolucijom, ratom, pokušajima vesternizacije i borbom za očuvanje tradicionalnog načina života. Ali uprkos turbulentnim zamasima iranske historije, humane vrijednosti i ljubav Fetahovih ostaju netaknute.

Priča o životu porodice smjenjuje se s unutrašnjim svijetom glavnog junaka. U Alijevim mislima vrijeme postaje nelinearno dok sjećanja, asocijacije, boje, osjećaji i mirisi neprestano naviru. U šarenilu ovog kaleidoskopa jedna slika je vodilja – njegova voljena – ljepotica Mahtab, čija je tragična sudbina obilježila Alijev život.

Roman Reze Amirkhanija suptilno je i duboko filozofsko promišljanje o krhkosti postojanja, o neizbježnosti smrti i besmrtnosti, o biti ljubavi i o odnosu čovjeka s Bogom.


"Nemoj ići u Anderlecht" Srđana Gavrilovića uskoro u prodaji

"Madžun" Vlade Uroševića uskoro u prodaji

Završen sedmi Međunarodni festival književnosti Bookstan

"Stanje opsade" Mahmouda Darwisha uskoro u prodaji

"Vrelina ljeta" Defne Suman uskoro u prodaji

Arhiva novosti