0
proizvoda u Vašoj korpi

Održana još jedna Noć knjige u Buybooku

 

Dvadeset sedmog i dvadeset osmog decembra održana je tradicionalna Noć knjige u sarajevskoj i tuzlanskoj knjižari Buybook. Izdavačka kuća Buybook ove godine proslavila je 25. rođendan i tim povodom za svoje vjerne kupce obezbijedila prigodne popuste. 

Kao i svake godine do sada, pred ovu manifestaciju objavljen je veliki broj novih naslova.  

Najveći hit bio je novi roman jedne od najčitanijih spisateljica današnjice, Elif Şafak, a riječ je o romanu „Otok nestalih stabala“ u prevodu Sabine Nikšić. Radnja romana smještena je na Kipar i prati ljubav dvoje mladih sa suprotstavljenih strana, Grka Kostasa i Turkinje Defne.

Obožavaoce Elif Safak odbradovala su još dva noviteta, dočekana s velikim interesovanjem – „Pčelar iz Alepa“ autorice Christy Lefteri koja donosi dirljivu priču o putu sirijskih izbjeglica u prevodu Jasmine Cambridge te „Knjižara u Teheranu“ autorice Marjan Kamali, potresan roman koji istražuje gubitak, pomirenje i čudesne obrate sudbine u prevodu Amele Kavaz. Sjajna vijest je da je trenutno u pripremi HBO adaptacija ovog romana. 

Iz projekta Kreativne Evrope „Od jedne pandemije do druge: 100 godina evropske književnosti u 10 knjiga“ predstavljena su dva naslova – „Tuđa krv“ francuske spisateljice Simone de Beauvoir i „Šala“ češkog književnika Milana Kundere. 

Povodom najavljene ekranizacije, objavljen je roman  „Mračna kći“ Elene Ferrante. Glavne uloge u filmu igraju Dakota Johnson i Olivia Colman, a roman je s talijanskog jezika prevela Jovana Šego, prevoditeljica i ostalih njenih romana već objavljenih u izdanju Buybooka.

Ljubitelji poezije imali su priliku kupiti zbirku „Pravi život“ Adama Zagajewskog, jednog od najprevođenjijih savremenih poljskih pjesnika, dobitnika prestižnih evropskih i svjetskih književnih nagrada. Zbirku je s poljskog jezika prevela Đurđica Čilić.

Posjetioci su pogodnosti mogli iskoristiti i na ranije objavljene naslove, a među najprodavanije spadaju i „Ešalon za Samrkand“ Guzelj Jahine, „Domovinske elegije“, Ayada Akhtara, „Klara i Sunce“ Kazua Ishigura, „Ja sam“ Damira Uzunovića, „Noćna straža“ Darka Cvijetića, „Gravitacije“ Senke Marić, „Ovo vrijeme sada“ Semezdina Mehmedinovića te „Grad za djevojke“ Elizabeth Gilbert.

Za Noć knjige bilo je dostupno posebno izdanje serijala Harry Potter za kolekcionare – svi nastavci u posebno dizajniranoj kutiji.  

Najprodavaniji naslovi u knjižarama u Sarajevu i Tuzli bili su: „Knjižara u Teheranu“, „Otok nestalih stabala“, „Pčelar iz Alepa“, „Meho“, „10 minuta i 38 sekundi u ovom čudnom svijetu“,“Me'med, crvena bandana i pahuljica“, „Schindlerov lift“, „Zaboravljeno blago“, „Mračna kći“, „Ja sam“, „Ovo vrijeme sada“, „Tuđa krv“, „Sto godina samoće“, „Ešalon za Samarkand“ i „Huzur“.


"Nemoj ići u Anderlecht" Srđana Gavrilovića uskoro u prodaji

"Madžun" Vlade Uroševića uskoro u prodaji

Završen sedmi Međunarodni festival književnosti Bookstan

"Stanje opsade" Mahmouda Darwisha uskoro u prodaji

"Vrelina ljeta" Defne Suman uskoro u prodaji

Arhiva novosti