0
proizvoda u Vašoj korpi

"U kasno ljeto" Magdalene Blažević uskoro u prodaji

 

Magdalena Blažević (1982) rođena je i odrasla u Žepču, živi i radi u Mostaru. Diplomirala je hrvatski i engleski jezik i književnost. Kratke priče su joj objavljene u brojnim književnim časopisima, a prevedene su na engleski, makedonski i ruski jezik. Dobitnica je nekoliko nagrada za kratku priču. Prva knjiga, zbirka priča Svetkovina, objavljena je 2020. godine i ušla je u finale književne nagrade Fric. Uz to, naslovna priča je u prevodu na engleski jezik ušla u uži izbor američke nagrade Adelaide za 2020. godinu.

 

“Malo tko je u povijesti naših suvremenih književnosti Bosnu tako intenzivno doživio i osjetio kao Magdalena Blažević. (...) Lijepa i strašna knjiga o jednom ženskom svijetu, do kraja i dosljedno ispričana iz ženske perspektive. Lijepa i strašna bosanska knjiga, na kraju koje 'izgažena su srca'. Sva.”

 

Miljenko Jergović

 

“U ovom romanu nema nacionalnosti, kao ni pobjednika. Postoji samo priča djevojčice koja od svijeta poznaje jedino svoju porodicu i krajolik u kojem je živjela. Vješto i poetično, sasvim lirski, kroz kratke fragmente koji se kaleidoskopski sklapaju u ukupno značenje, Blažević nam majstorski ispisuje priču o boli i spoznaji da smo naposljetku ipak svi poraženi.”

 

Senka Marić

 

“Radi se o prvorazrednoj antiratnoj literaturi u kojoj se rat gotovo i ne spominje, osim uzgred i sporadično. Zbog toga ovaj roman po svemu spada u onaj odjeljak dragocjenih antiratnih knjiga ispripovijedanih iz dječje perspektive...”

 

Josip Mlakić

 

“Ovo jeste intimna priča, ali joj je autorica svojim predanim i minucioznim pripovijedanjem dala univerzalni karakter. Zaključno, u kontekstu savremene bosanskohercegovačke i regionalne proze, književnost Magdalene Blažević zaslužuje čitateljsku pozornost i roman U kasno ljeto to, bez sumnje, potvrđuje.”

 

Ivana Golijanin

 

“Magdalena Blažević na velika vrata vraća poetsku prozu u regionalnu književnost. Poslije čitanja njenih s marom složenih stranica osjećate se ili predozirano ili opijeno ali nikad onako. Ovaj roman, diktat bespoštednog pisanja, poživotinjuje ljude a poljuđuje životinje, čineći antropomorfnim i najprostije kuće. Malo je reći da je ova autorica iskreirala svoj i samo svoj svijet.”

 

Goran Samardžić

"Nemoj ići u Anderlecht" Srđana Gavrilovića uskoro u prodaji

"Madžun" Vlade Uroševića uskoro u prodaji

Završen sedmi Međunarodni festival književnosti Bookstan

"Stanje opsade" Mahmouda Darwisha uskoro u prodaji

"Vrelina ljeta" Defne Suman uskoro u prodaji

Arhiva novosti