0
proizvoda u Vašoj korpi

"Putnica na jednoj nozi" Herte Müller uskoro u prodaji

Objavljen 1989. godine uoči pada Berlinskog zida, Putnica na jednoj nozi prvi je roman Herte Muller napisan nakon imigracije u Njemačku. Riječ je o djelu koje govori o iskustvu bijega od terora rumunskog komunizma, dobrovoljnom izgnanstvu, gubitku, nostalgiji i nomadskom životu. U središtu romana je mlada i krhka Irene koja, dezorijentirana i nesposobna da djeluje u novoj domovini, luta gradom, zbližava se s neobičnim muškarcima i neprestano propituje identitet.

Putnica na jednoj nozi dirljiva je, ali u isto vrijeme oštra i hladna priča o usamljenosti i praznini koju ljudi osjećaju nakon izgnanstva, napisana jedinstvenim i dobro poznatim stilom ove nobelovke.

“Iako obimom nevelik, roman veličanstveno dočarava svijest glavne junakinje u kojoj političko postaje duboko lično.”

Kirkus Reviews

 

O autorici:

Herta Muller rođena je u Niţchidorfu u Rumuniji 1953. godine. Studirala je germanistiku i rumunsku književnost na Univerzitetu u Temišvaru. Od 1987. godine živi u Berlinu. Poznata je po svojim djelima u kojima vjerno prikazuje povijest Nijemaca u Banatu i progon rumunskih Nijemaca koji je provodio staljinistički režim, a kasnije i rumunski komunistički režim, kao i po svojim esejima o posljedicama rata i svom izbjeglištvu u Njemačkoj. Dobitnica je brojnih nagrada među kojima je i Nobelova nagrada za književnost 2009. godine.

 

O prevodiocu:

Dragoslav Dedović, rođen 1963. godine u Zemunu, bio je dugogodišnji urednik u medijskoj kući Deutsche Welle, te director Fondacije Heinrich Boll u Beogradu i savjetnik međunarodne organizacije Foruma Civilne mirovne službe u Kolnu. Do sada je objavio devet zbirki poezije i dobitnik je mnogih nagrada. Književni tekstovi su mu prevedeni na više jezika – engleski, njemački, norveški, poljski, španski, arapski i makedonski. Dosad je za izdavačku kuću Buybook preveo naslove Dobri dani Marka Dinića, te Uoči svetkovine Porijeklo Saše Stanišića.


"Stanje opsade" Mahmouda Darwisha uskoro u prodaji

"Vrelina ljeta" Defne Suman uskoro u prodaji

"Mali smakovi" Selvedina Avdića uskoro u prodaji

"Adolfove uši" Marka Pogačara uskoro u prodaji

Drugo izdanje romana "Me'med, crvena bandana i pahuljica" uskoro u prodaji

Arhiva novosti